Algemene instellingen

Hier leest u welke algemene instellingen u kunt kiezen.

Richtlijnen

Onder Instellingen bepaalt u het meetsysteem. Bovendien kunt u hier alle instellingen opnieuw instellen in de leveringstoestand.

Opmerking: Wijzigingen van de instellingen worden pas na opnieuw opstarten van het programma werkzaam.

• Selecteer in de navigator de optie Algemeen > Instellingen.

• Maak de gewenste instellingen:

Bereik Element en beschrijving
    Meetsysteem Hier kunt u selecteren of bij het berekenen en weergeven van afstanden een metrisch of een Angelsaksisch systeem moet worden gebruikt.
    Pictogramformaat Hier legt u vast in welk formaat de pictogrammen in de routingparameters worden weergegeven.
    Weergave Hier kunt u Support Chat weergeven of verbergen.
    Standaardinstellingen

Met de knop kunt u alle gegevens in het venster Instellingen opnieuw instellen in de leveringstoestand.

Opmerking: Deze handeling kan niet ongedaan worden gemaakt.

Valuta

Hier bepaalt u de valuta waarin de berekende kosten worden weergegeven. Bovendien worden de in het systeem opgeslagen wisselkoersen weergegeven. De wisselkoersen kunt u indien nodig wijzigen.

Opmerking: Wijzigingen van de valuta of de wisselkoersen worden pas toegepast nadat u TLNplanner internet opnieuw hebt opgestart.

• Selecteer in de navigator de optie Algemeen > Valuta.

• Maak de gewenste instellingen:

Bereik Element en beschrijving
Valuta

In de uitklaplijst geeft u aan, in welke valuta kosten worden berekend en weergegeven.

De hier geselecteerde valuta is de referentievaluta voor de weergegeven wisselkoersen.

Wisselkoersen

In de tabel worden de wisselkoersen van de geselecteerde referentievaluta weergegeven.

Optie Actuele wisselkoersen gebruiken

Als de optie is aangevinkt, worden de wisselkoersen van vandaag weergegeven. De wisselkoersen baseren voor een groot deel op de gegevens van de ECB (Europese Centrale Bank) en worden regelmatig geactualiseerd.

Optie Eigen wisselkoersen gebruiken

Als de optie is aangevinkt, kunt u de weergegeven wisselkoersen in de tabel wijzigen.

Opmerking: De aangepaste wisselkoersen zijn geldig totdat u de referentievaluta wisselt of de optie Standaardwisselkoersen gebruiken aanvinkt.

Tip: Als u de pagina opnieuw wilt instellen in de leveringstoestand, klikt u op Standaard opnieuw instellen.

Minimumloon

Onder Minimumloon worden de landen weergegeven waarin het nationale minimumloon ook geldt voor transporten die door buitenlandse chauffeurs in het betreffende land uitgevoerd worden (zie Effect van de Europese wetten inzake minimumloon op expeditie en logistiek).

Opmerking: Als u bij het berekenen van de kosten rekening wilt houden met het minimumloon, moet u de bijbehorende optie in het salarisprofiel activeren en tijdens de routeplanning het salarisprofiel selecteren (zie Rekening houden met minimumloon).

• Selecteer in de navigator de optie Algemeen > Minimumloon.

• Maak de gewenste instellingen.

• Landen waarin het minimumloon voor buitenlands transport geldt
    Kolom Beschrijving
    Actief

Als de optie is aangevinkt, wordt er met het minimumloon van het land rekening gehouden.

Opmerking: Deze optie is standaard aangevinkt en kan niet worden gewijzigd.
    Als u het minimumloon van landen wilt deactiveren, neem dan contact op met uw beheerder. De beheerder kan u in de administratietool de juiste rechten toewijzen.

Naam Landnaam
    Chauffeur In de kolom Chauffeur is het in het land geldende minimumloon voor de chauffeur ingevoerd. U kunt het bedrag aanpassen.
    Levering/afhaling Als de optie is aangevinkt, dan wordt bij een levering/afhaling rekening gehouden met het minimumloon in het land.
    Cabotage Als de optie is aangevinkt, dan wordt bij cabotage rekening gehouden met het minimumloon in het land.
    Voormelding Geeft aan of in het land het transport vooraf gemeld moet worden.
    Geldig vanaf Hier kunt u instellen vanaf wanneer er tijdens het berekenen van de kosten met de instellingen rekening wordt gehouden.

Controle van laden/lossen/cabotage

In zeven Europese landen geldt het nationale minimumloon ook voor transporten die door buitenlandse chauffeurs in het betreffende land uitgevoerd worden. Afhankelijk van het land moet het nationale minimumloon bij een cabotage en/of bij laden en lossen uitgekeerd worden.

Element Beschrijving
    Als er zich in hetzelfde land Liegen twee routepunten bevinden, is er sprake van cabotage Als de optie is aangevinkt, wordt er van cabotage uitgegaan zodra er twee routepunten in een land liggen.

Help

Onder Hulp bepaalt u of en welke informatie u op de interface wilt zien.

• Selecteer in de navigator de optie Algemeen > Hulp.

• Maak de gewenste instellingen:

Bereik Element en beschrijving
      Opmerkingen Hier maakt u opmerkingsvelden en -teksten weer zichtbaar, die u onzichtbaar heeft gemaakt.
      Korte inleiding Als u de programmafuncties voor de eerste keer gebruikt, wordt een korte tutorial weergegeven. Om de tutorial opnieuw weer te geven, klikt u op de knop en logt u opnieuw in bij TLNplanner internet.

Mijn profiel

U kunt instellen hoe de interface van het programma er bij het opstarten uit moet zien. U kunt uw actuele instellingen zoals bijvoorbeeld geopende toepassingen, geselecteerde routingopties of zichtbare kolommen in uw profiel opslaan. Uw profiel wordt geladen telkens wanneer u opstart.

Onder Mijn profiel bepaalt u welke instellingen automatisch bij het verlaten van het programma moeten worden opgeslagen.

Opmerking: Uw profiel wordt alleen automatisch opgeslagen als u onder Mijn account de desbetreffende optie hebt aangevinkt.

• Selecteer in de navigator de optie Algemeen > Mijn profiel.

• Maak de gewenste instellingen:

Bereik Element en beschrijving
    Weergave

Geopende toepassingen

Als de optie is aangevinkt, worden de actueel geopende toepassingen opgeslagen.

Extra informatie

Als de optie is aangevinkt, worden de namen van de routeplanningstabbladen en de geselecteerde voertuigen opgeslagen.

Rangschikking programmabereiken

Als de optie is aangevinkt, wordt de huidige programmaweergave opgeslagen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de grootte van de kaart, de hoogte van de routepuntlijst of (on)zichtbare routingparameters.

Kolomformaten

Als de optie is aangevinkt, wordt de configuratie van lijsten opgeslagen.

Kaart

Actueel kaartfragment

Als de optie is aangevinkt, wordt het actueel zichtbare kaartfragment opgeslagen.

Zichtbare/selecteerbare adrestypen

Als de optie is aangevinkt, worden bij de volgende keer opstarten de kaartobjecten weer in de kaart weergegeven, die u in de functiebalk van de kaart met Zichtbaarheid hebt gemarkeerd (zie Functies van de kaart.)

Gebruikt coördinatenformaat

Als de optie is aangevinkt, wordt het actueel geselecteerde coördinatenformaat opgeslagen (zie Coördinatenformaat wijzigen).

Routeplanning

Plaats zoeken land

Als de optie is aangevinkt, worden de landen opgeslagen die momenteel zijn geselecteerd voor het plaats zoeken.

Plaats zoeken adrestypen

Als de optie is aangevinkt, worden de momenteel onder geselecteerde adrestypen opgeslagen.

Instellingen vracht zoeken

Als de optie is aangevinkt, worden de bij het vrachten zoeken geselecteerde opties opgeslagen.

Optimalisatie-instellingen

Als de optie is aangevinkt, worden de vastgelegde optimalisatie-instellingen opgeslagen (zie Instellingen voor de volgordeoptimalisatie aanpassen).

Routingparameters

Via de routingparameters slaat u de actuele toestand van de geselecteerde routingopties op.

Tip: Als u de pagina opnieuw wilt instellen in de leveringstoestand, klikt u op Standaard opnieuw instellen.