Route berekenen / Route optimaliseren

Nadat u de routepunten hebt ingevoerd en de instellingen hebt vastgelegd, start u de routeplanning in de functiebalk op met Berekenen of Optimaliseren.

Route berekenen

Als de volgorde van de ingevoerde routepunten niet mag worden gewijzigd, start u de routeplanning op met Berekenen of met de toets F9.

Een alternatieve mogelijkheid is om de berekening van de route te starten door te klikken op een van de tabbladen Routelijst, Kosten, Emissies, Rapport of Vrachtbeurs.

Tip: Met de voertuigen 40T ADR en Particulier voertuig alsmede met zelf aangemaakte voertuigen, kunt u maximaal drie alternatieve routes berekenen. Bij referentievoertuigen is de berekening van alternatieve routes niet mogelijk.

Route optimaliseren

In de routepuntlijst staan de routepunten in de volgorde waarin ze zijn ingevoerd. Vanaf drie routepunten kunt u de volgorde van de routepunten en dus ook de route optimaliseren.

TLNplanner internet controleert met welke volgorde de gunstigste route ontstaat. De routepunten worden omgesorteerd en de route wordt berekend.

Opmerking: Bij de volgordeoptimalisatie wordt rekening gehouden met rijtijdonderbrekingen, rusttijden en tijdvensters als de betreffende routingopties zijn aangevinkt (zie Instellingen voor de routeplanning maken).

Opmerking: Een volgorde-optimalisatie volgens de kilometers over de weg is alleen mogelijk, als de routepuntlijst niet meer dan 50 routepunten bevat en er geen laad- en losactiviteiten bij de routepunten worden ingevoerd.

• Voer de gewenste routepunten in.

• Klik in de functiebalk op Optimaliseren.

De volgorde van de routepunten wordt geoptimaliseerd.

Instellingen voor de volgordeoptimalisatie aanpassen

U kunt bepalen hoe en voor welke routepunten in de lijst de volgorde geoptimaliseerd wordt en of de routeplanning direct moet worden opgestart.

• Klik in de functiebalk op het pijltje bij Optimaliseren

Het keuzemenu Optimalisatie-instellingen wordt geopend.

• Maak de gewenste instellingen.

Element Beschrijving
    Optie Hemelsbreed Deze procedure gebruikt voor de optimalisatie slechts de hemelsbrede afstand tussen de afzonderlijke routepunten.
    Optie Volgens kilometers over de weg

Opmerking: Een volgorde-optimalisatie volgens de kilometers over de weg is alleen mogelijk, als de routepuntlijst niet meer dan 50 routepunten bevat en er geen laad- en losactiviteiten bij de routepunten worden ingevoerd.

Bij deze procedure worden de afstanden van de routepunten ten opzichte van elkaar op grond van de daadwerkelijke wegafstanden in kilometers berekend en als basis voor de optimalisatie gebruikt. De berekening van de kilometers over de weg wordt met het geselecteerde voertuig doorgevoerd. Deze procedure voor de optimalisatie duurt langer, maar is daardoor ook preciezer.

Routepunten Geef aan vanaf welk routepunt tot welk routepunt de volgorde moet worden geoptimaliseerd.
    Optie Na de optimalisatie de route berekenen.

Als u het vinkje verwijdert, worden bij een klik op Optimaliseren alleen de routepunten omgesorteerd. De berekening van de route start u later op met Berekenen.