Rekening houden met minimumloon

Ga als volgt te werk om bij het berekenen van de kosten rekening te houden met het minimumloon.

Algemene instellingen voor minimumloon

• Klik in de titelbalk op Instellingen.

• Open de optie Algemeen >  Minimumloon.

• Wijzig indien nodig de ingestelde standaardwaarden.

Landen waarin het minimumloon voor buitenlands transport geldt
    Kolom Beschrijving
    Actief

Als de optie is aangevinkt, wordt er met het minimumloon van het land rekening gehouden.

Opmerking: Deze optie is standaard aangevinkt en kan niet worden gewijzigd.
    Als u het minimumloon van landen wilt deactiveren, neem dan contact op met uw beheerder. De beheerder kan u in de administratietool de juiste rechten toewijzen.

Naam Landnaam
    Chauffeur In de kolom Chauffeur is het in het land geldende minimumloon voor de chauffeur ingevoerd. U kunt het bedrag aanpassen.
    Levering/afhaling Als de optie is aangevinkt, dan wordt bij een levering/afhaling rekening gehouden met het minimumloon in het land.
    Cabotage Als de optie is aangevinkt, dan wordt bij cabotage rekening gehouden met het minimumloon in het land.
    Voormelding Geeft aan of in het land het transport vooraf gemeld moet worden.
    Geldig vanaf Hier kunt u instellen vanaf wanneer er tijdens het berekenen van de kosten met de instellingen rekening wordt gehouden.

Controle van laden/lossen/cabotage

In zeven Europese landen geldt het nationale minimumloon ook voor transporten die door buitenlandse chauffeurs in het betreffende land uitgevoerd worden. Afhankelijk van het land moet het nationale minimumloon bij een cabotage en/of bij laden en lossen uitgekeerd worden.

Element Beschrijving
    Als er zich in hetzelfde land Liegen twee routepunten bevinden, is er sprake van cabotage Als de optie is aangevinkt, wordt er van cabotage uitgegaan zodra er twee routepunten in een land liggen.

Salarisprofiel aanmaken

• Klik in de titelbalk op

• Selecteer in het contextmenu de optie  Voertuigbeheer.

Het voertuigbeheer wordt geopend in een nieuw tabblad.

• Maak met de aangevinkte optie Rekening houden met minimumloonwetgeving een salarisprofiel aan (zie Salarisprofiel aanmaken).

Route plannen

• Klik in de titelbalk op

• Selecteer in het contextmenu de optie  Routeplanning.

De routeplanning wordt in een nieuw tabblad geopend.

Tip: U kunt ook een nieuw tabblad Routeplanning openen door op het tabblad te klikken.

• Voer de routepunten van uw route in (zie Routepunten van de route invoeren).

Opmerking: Er wordt alleen met het minimumloon rekening gehouden bij grensoverschrijdend transport naar landen waar het minimumloon ook voor transporten geldt (zie Effect van de Europese wetten inzake minimumloon op expeditie en logistiek).

• Selecteer in het bereik Instellingen boven de routepuntlijst het aangemaakte salarisprofiel en indien nodig een kostenprofiel.

• Bereken de route.

Opmerking: Als routepunten in Europese landen worden aangedaan waarvoor ook het minimumloon voor buitenlandse transporten geldt, verschijnt een vraag. U kunt aangeven op welk routepunt geladen/gelost wordt of cabotage plaatsvindt. U kunt daarnaast ook aangeven dat op een routepunt altijd geladen of gelost wordt en dat bij twee routepunten in hetzelfde land altijd cabotage plaatsvindt.

Minimumloon weergeven

• Klik op het tabblad Rapport > Minimumloon.

Het minimumloon wordt per land weergegeven.