Emissies berekenen volgens EN 16258

Om emissies te berekenen volgens EN 16258, moet u de volgende stappen uitvoeren.

Instellingen: Berekeningstype selecteren

• Klik boven in de titelbalk op Instellingen.

Het venster Instellingen wordt geopend.

• Selecteer in navigator de optie Routeplanning > Emissieberekening.

• Selecteer de optie Berekening volgens EN 16258.

• Als uw voertuigen biobrandstof tanken, voert u onder Bijmengen biobrandstoffen het bioaandeel van de brandstof (diesel of benzine) in.

• Bevestig met OK.

Voertuigbeheer: methode voor bepaling van brandstofverbruik vaststellen

• Open via de titelbalk de toepassing  Voertuigbeheer.

Het voertuigbeheer wordt geopend in een nieuw tabblad.

• Dubbelklik op het gewenste voertuig in de lijst of maak een nieuw voertuig aan (zie Voertuig aanmaken).

• Klik op het tabblad Brandstofverbruik bepalen.

• Geef hier aan op welke wijze het brandstofverbruik moet worden berekend.

Element Beschrijving
    Optie Individuele meetwaarde

Selecteer deze methode als u individueel gemeten waarden voor het voertuig heeft.

Als de optie is aangevinkt, wordt de individuele meetwaarde voor het voertuig voor de berekening van de route opgevraagd.

Voor de berekening heeft TLNplanner internet het voertuigkenteken of de naam van het voertuig nodig en een meetwaarde van het verbruik op een bepaalde trajectlengte.

Optie Route-typische gemiddelde waarde

Selecteer deze methode als u de opgeslagen verbruikswaarde van een inzamelrit of een andere regelmatige rit heeft.

Als deze optie is aangevinkt, wordt de route-typische gemiddelde waarde voor de berekening van de route opgevraagd.

Voor de berekening heeft TLNplanner internethet opgeslagen gemiddelde verbruik in een regelmatige rit nodig en de betreffende trajectlengte.

Optie Voertuigtypische gemiddelde waarde

Selecteer deze methode als u de opgeslagen verbruikswaarde van het voertuig heeft.

Als de optie is aangevinkt, wordt met het ingevoerde gemiddelde verbruik per 100 km gerekend.

Optie Wagenparkwaarde

Selecteer deze methode als u opgeslagen verbruikswaarden van uw wagenpark heeft.

Als de optie is aangevinkt, wordt met het gemiddelde verbruik per 100 km gerekend.

Voer hiervoor de betreffende waarde in het invoerveld in.

Optie Ingestelde waarde

Selecteer deze methode als u geen opgeslagen verbruikswaarden hebt.

Als u vervolgens ingestelde waarden wilt gebruiken, moet u hiervoor de redenen aangeven. Deze worden dan ook op het emissiebericht aangegeven.

Opmerking: Bij een emissieberekening volgens EN16258 kunt u selecteren of de verbruikswaarden volgens HBEFA worden bepaald of dat u gebruik wilt maken van vastgestelde verbruikswaarden uit UK DEFRA 2014.
    Optie verbruikswaarde volgens HBEFA: De emissies worden volgens HBEFA berekend. Daartoe moeten alle emissierelevante gegevens in het voertuig zijn ingesteld. Controleer daarom in het tabblad Technische gegevens, of het Leeg gewicht, het Toegestane totaalgewicht, de Emissieklasse en het Brandstoftype zijn aangegeven.
    Optie verbruikswaarde volgens UK DEFRA 2014: De emissies worden berekend aan de hand van het verbruik van standaardvoertuigtypen. Selecteer in de lijst het voertuigtype dat het voertuig het dichtst benadert.